Otolog serum cilt testi klinik uygulamada faydalı mıdır? Ürtiker tedavisinde yeniden kullanılır mı?
Otolog serum cilt testi (ASST), otoreaktiviteyi değerlendirmek için in vivo bir test olarak tanımlanır. Test, hasta kanınının alınması serumunun ayrılması serumun tekrar ciltte test edilmesiyle yapılmaktadır. Cilt içine serumun intradermal enjeksiyonunu ile gerçekleşmektedir. Kronik ürtikeri (KU) olan hastalarda pozitif ASST (ASST+) sıklığı %45 civarındadır. Testin tekniğine uygun şekilde yapılması önemlidir. Antihistaminikler testten en az 2-3 gün önce kesilmelidir. ASST negatif öngörü değerinin, %82,5 lerde olduğu rapor edilmiştir. ; dolayısıyla negatif bir sonuç otoantikorların yokluğunu gösterir. Kronik otoimmün ürtikerin tanısı için gerekli olmaktadır.
Yapılan çalışmalarda ASST+ ile daha yüksek total serum IgE ve tiroid otoantikor düzeyleri arasında ilişki olduğunu göstermiştir. Bu ne anlama gelir? Otolog cilt testi pozitif hastaların ürtikeri daha şiddetli olacağı ve AÖ riskinin daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.Yani hastalık şiddeti ile ilişkilidir.Öte yandan, negatif ASST’nin sonuçları olan hastaların daha kolay remisyona girdiğini, ataklarının azaldığını söyleyebiliriz.
Bu test hastalara hastalıklarının otoimmün kökeni hakkında bilgi verir,yardımcı olabilir. Hastalığın şiddeti ve seyri hakkında öngörü sağlar. Tedavi yaklaşımının belirlenmesinde faydalı olabilir. Bu hasta grubunun Otohemoterapi tedavilerinden fayda olasılığı daha yüksek olabilir. Otolog serum tedavisi KÜ’lü ASST (+) hastaların önemli bir kısmında etkilidir. Daha küçük ama yine de önemli sayıda ASST (-) hastası da bu tedaviden yararlanma ihtimali mevcuttur.