Acaba astım mıyım?

Acaba astım mıyım? Hangi öksürük ile astım düşünelim?

Kış aylarıyla birlikte hastalıklar da kapıya dayandı. Okulların açılmasıyla, evlerimizde hemen herkesi hastalandıran enfeksiyon ve öksürük hali eksik olmuyor. Peki hangi durumlarda astım düşünelim.

Astımın belirtileri nelerdir?

  • Her grip çok ağır geçiyor ve özellikle 2 haftadan uzun süren öksürük oluyorsa
  • Nefes sıkışmaları oluyorsa
  • Çok sık öksürük oluyorsa. Şikayetler değişkenlik gösteriyorsa
  • Özellikle koşunca öksürük, göğüste sıkışma veya hışıltı oluyorsa
  • Sabaha doğru öksürükler oluyorsa
  • Uykuya daldıktan 1-2 saat sonra öksürük başlıyorsa
  • Öksürük nedeniyle uykudan kalkıyorsak
  • Gülünce, ağlayınca, derin nefes alınca, tahriş edici maddelere parfüm sigara vb. maruz kalınca öksürük oluyorsa
  • Tek başına sırt ağrısı tek başına kısa süreli öksürük, tekrarlayan balgam üreten öksürükte ise astımdan uzaklaşılır.

Bu saydığımız belirtiler tekrarlıyorsa kişi mutlaka astım yönünden incelenmelidir.  Özellikle de anne, baba, kardeş veya yakın akrabalarında astım, egzama, alerjik nezle gibi alerjik hastalıklar varsa astım olma riski çok yüksektir.

Astımlı hastalar nelere dikkat etmeli?

Astımlı hastalara doğru teşhis konulduktan sonra başarılı bir tedavi ile normal insanlardan hiçbir farkı kalmaz. Spor yapmalarında sakınca olmadığı gibi sporun faydası da vardır. Astım hastası birçok başarılı sporcu bulunmaktadır. Bunların içinde olimpiyat sporcuları da dahil. Fiziksel aktivitelerimiz kısıtlamak uygun değildir. Kilomuza dikkat etmemiz gerekir. Sağlıklı beslenme Akdeniz tipi beslenme çeşidi uygundur.

Astımlı hasta nelerden korunmalıdır?

Alerjisi olduğu alerjenlerden korunması yeterlidir. Örneğin; ev tozu akarlarına alerjisi olan hastalar akarlara yönelik önlemler almalıdır. Polenlere alerjisi varsa polenlerden korunmalıdır. Ayrıca astım hastalarının yanlarında sigara içilmemeli, keskin kokulu parfümler kullanılmamalıdır. Evde buhar makinelerinin çalıştırılması zararlı olabilir. Buhar makinesi önermiyoruz.!!

Peki Astımın hayatımıza etkileri nelerdir?

Orta -Ağır astımı olan hastalar; şikayetler, ataklar alevlenmeler ve ilaç yan etkilerinden yakınır. Sık görülen nefes darlığı, hırıltı, göğüs sıkışması ve öksürük; günlük yaşamı, uykuyu ve fiziksel aktiviteleri engeller ve hastalar sık sık korkutucu veya beklenmedik ataklar (şiddetli alevlenme de denir) yaşarlar.

İlaç yan etkileri, önceden ağır astım tedavisinin temeli olan kortizonlu ilaçlarda özellikle yaygın görülür ve sorunlara yol açar. Uzun süreli ağızdan kortizonlu ilaç kullanmanın yan etkileri arasında obezite, şeker hastalığı, kemik erimesi,  katarakt, yüksek tansiyon depresyon ve anksiyete gibi psikolojik yan etkiler hastalar için özellikle edişe vericidir.

Bu nedenle kortizonlu ilaç ihtiyacının azaltılması astım tedavisinde önemli bir hedeftir. Bunun için astım tedavilerinde yeni tedaviler kullanılmaktadır(aylık aşı tedavileri, immunoterapi vb. Bu konuda destek ve bilgi almak için alerji ve immünoloji uzmanlarına başvurunuz.

Ağır astım genelde aile, iş hayatı ve sosyal hayata engel olmakta, kariyer seçimlerini ve tatil seçeneklerini kısıtlamakta, ayrıca duygusal ve ruhsal sağlığı etkilemektedir. Astım hastalarının yaşadıkları, astım hastalarının yaşadıklarının çok farklı olduğu için bu kişiler genelde yanlış anlaşıldıklarını ve yalnız olduklarını hissederler.

Astımın ekonomik boyutu nedir?

Ağır astımda ilaçlar, doktor ziyaretleri, hastaneye yatma ve kortizon yan etkilerinden kaynaklanan maliyetler nedeniyle yüksek sağlık hizmetleri maliyetleri söz konusudur.

İngiltere de yapılan bir çalışmada hasta başına sağlık hizmetleri maliyetinin, şeker hastalığı, kalp krizi veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) maliyetlerinden yüksek olduğu görülmüştür. Ağır astım hastaları ve hastaların aileleri sadece sağlık hizmetleri ve ilaçlardan dolayı değil, aynı zamanda kazançlarını kaybetmeleri ve kariyer seçimleri yüzünden de önemli bir mali yükle karşılamaktadırlar.

Peki, bu hastalığın hiç olmaması için,  Astımın önlenmesi için bir şey yapabilir miyiz?

Bu konuda birçok çalışma yapılmaktadır. Yüksek kalitede etkisi birçok kere gösterilmiş olan önerilerimizi paylaşıyorum.

  • Hamilelikte ve çocuklarımızın doğumu sonrası ilk bir yılda sigara maruziyetinin önlenmesi
  • Vajinal doğum yapılması
  • Anne sütü kullanımı emzirme
  • Hamilelikte ve emzirme döneminde genel olarak düşük D vitamini düzeyinin yerine konması
  • İlk bir yaşta enfeksiyonlardan bebeğin korunması ve antibiyotik kullanımından kaçınılması

Sağlıkla kalın…

Uzm. Dr. Buket Başa Akdoğan
Uzm. Dr. Buket Başa AkdoğanAlerji ve Immünoloji Uzmani